Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch
21 oktober 2019

146 Groene petten voor 146 bevrijders van Den Bosch

Robèrt van Lith Laatste update: 20:37 Bron: BD

146 Groene petten voor 146 bevrijders van Den Bosch

VIDEOVINKEL/NULAND – De tocht die duizenden militairen in oktober 1944 aflegden om Den Bosch en de omliggende dorpen te bevrijden, werd zondag gereden door enkele honderden fietsers. Het was de start van de week rond 75 jaar bevrijding.

Pita Kerkhof (82) en Mieke van Stiphout (85) zitten er helemaal klaar voor. Op hun pleintje voor verpleeghuis Sint-Jozefoord in Nuland kan ieder moment de bevrijdingstocht vanuit Vinkel naar Den Bosch langskomen. Deze fietstocht is de start van de herdenkingsweek in de gemeente Den Bosch rond 75 jaar bevrijding. Pita Kerkhof maakt de bevrijding mee als meisje van 7. ,,Ik was nog heel jong, maar weet nog wel dat we heel blij waren dat die oorlog eindelijk voorbij was.”

Tentoonstelling 75 jaar bevrijding Den Bosch en vrede en veiligheid bij Ouwestomp

Mieke van Stiphout zit bij Sint-Jozefoord in Nuland klaar voor de bevrijdingstocht.

Mieke van Stiphout zit bij Sint-Jozefoord in Nuland klaar voor de bevrijdingstocht. © Robèrt van Lith/BD

En Mieke van Stiphout woonde toen in hartje Den Bosch, de Fonteinstraat. ,,Ik weet nog goed dat ik heel bang was. We waren ook heel blij dat het afgelopen was.”

Medewerkers van de gemeente Den Bosch namen het bevrijdingsvuur uit Wales mee van Vinkel naar Den Bosch.

Medewerkers van de gemeente Den Bosch namen het bevrijdingsvuur uit Wales mee van Vinkel naar Den Bosch. © Robèrt van Lith/BD

Dan arriveert de stoet die in Vinkel van start ging. Pita Kerkhof en Mieke van Stiphout zitten te glunderen en zwaaien met hun Nederlandse vlaggetjes. Voorop rijdt een ‘cabrio-bus’ met daarin de Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch, die de hele route muziek speelt. Daarna een historische militaire jeep met de Bossche burgemeester Jack Mikkers en zijn vrouw, waarna enkele honderden fietsers volgen.

146 Welshmen sneuvelden voor bevrijding Den Bosch

Roger Schouten nu eens niet in het pak van de Peer, maar dat van de Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch.
Roger Schouten nu eens niet in het pak van de Peer, maar dat van de Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch. © Robèrt van Lith/BD

De jeugdige fietsers dragen bijna allemaal een groene pet met de letter W. Het zijn er 146 in totaal. Dit is geen lukraak gekozen aantal, 146 verwijst naar het aantal geallieerden uit Wales dat bij de bevrijding van Den Bosch om het leven kwam. ,,Hiermee eren de militairen die voor de bevrijding van Den Bosch gesneuveld zijn”, zegt Jan de Wit, chef kabinetszaken en organisator van de bevrijdingsweek. ,,Dankzij deze mannen kunnen wij nu in vrijheid leven.”

Taff Williams: van Wales naar Den Bosch

De jonge fietsers zijn vooral rugbyers van The Dukes uit Den Bosch. Van die club is ook Taff Williams (72) van de partij. Hij is geboren en getogen in Wales, maar kwam in 1973 voor zijn grote liefde Ineke naar Den Bosch. ,,Mijn vader heeft in de Tweede Wereldoorlog ook gevochten voor de bevrijding, maar hij raakte in Frankrijk al gewond en moest terug naar Wales. Anders had hij misschien ook wel geholpen met de bevrijding van Den Bosch.”

Taff Williams, een Bosschenaar uit Wales tijdens de bevrijdingstocht van Vinkel naar Den Bosch.

Taff Williams, een Bosschenaar uit Wales tijdens de bevrijdingstocht van Vinkel naar Den Bosch. © Robèrt van Lith/BD

Taff Williams en zijn zoon Dewi hadden sowieso een goede zondag, want Wales won nipt van Frankrijk op het WK rugby in Japan: 20-19. ,,Dat hebben we op onze telefoon nog net mee kunnen krijgen.”

Een van de langste namen

Zangeres Llio Evans uit Wales nam in een militaire truck deel aan de bevrijdingstocht tussen Vinkel en Den Bosch.

Zangeres Llio Evans uit Wales nam in een militaire truck deel aan de bevrijdingstocht tussen Vinkel en Den Bosch. © Robèrt van Lith/BD

De ‘bevrijdingsdag’ begon zondag met een viering in de Onze Lieve Vrouw van de Rozenkranskerk in Vinkel. Met indrukwekkende liederen van Llio Evans uit Wales. Zij komt uit het stadje met een van de langste namen ter wereld: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

In de kerk klinkt ook het verhaal uit het oorlogsdagboek van Antoon van den Elzen uit Vinkel, voorgelezen door zijn zoon Antoon junior. Na de bevrijding van Vinkel fietst Van den Elzen senior naar Den Bosch. ,,Overal zie je kapotte en afgebrande huizen.” 75 jaar later ziet de route er heel wat anders uit, zo merken de fietsers.

Op meer gerekend

Een aantal inwoners van Vinkel en Geffen vond de ‘bevrijdingskaravaan’ richting Den Bosch sterk tegenvallen. De dorpen hadden gerekend op een stoet vol oude legervoertuigen, maar kregen er slechts twee te zien.

Jan de Wit van de gemeente Den Bosch betreurt de miscommunicatie. ,,Het is altijd de bedoeling geweest dat 20 oktober in het teken zou staan van de fietstocht, met aanvulling van enkele militaire voertuigen. En zaterdag 26 oktober volgt in Den Bosch een echte militaire colonne met zo’n vijftig voertuigen. Ik hoop dat de liefhebbers uit de dorpen dan ook naar Den Bosch komen. Twee keer een militaire colonne bleek niet haalbaar. En we betreuren het dat dit verkeerd is overgekomen.”

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch en zijn vrouw in een historische jeep in Nuland, tijdens de bevrijdingstocht van Vinkel naar de Parade in Den Bosch.

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch en zijn vrouw in een historische jeep in Nuland, tijdens de bevrijdingstocht van Vinkel naar de Parade in Den Bosch. © Robèrt van Lith/BD

Jeugdrugbyers van The Dukes dragen groene petten met de letter W, ter nagedachtenis aan de 146 militairen uit Wales die sneuvelden bij de bevrijding van Den Bosch.

Jeugdrugbyers van The Dukes dragen groene petten met de letter W, ter nagedachtenis aan de 146 militairen uit Wales die sneuvelden bij de bevrijding van Den Bosch. © Robèrt van Lith/BD

Actueel

Partners