Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch

Geschiedenis

Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch,
een stukje geschiedenis in vogelvlucht

De Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch werd op 2 februari 1894 opgericht als Harmonie Neerlandia. Het ledenbestand werd opgebouwd uit werknemers van de Sigarenfabriek Goulmy en Baar. Toen na enkele maanden bleek dat de vereniging levensvatbaar was, besloot de directie, in de personen van Eugene Goulmy en Rudolf Baar, de vereniging van datzelfde jaar te adopteren en ontstond het “Muziekkorps der Nederlandsche sigarenfabrieken Eugène Goulmy en Rudolf Baar.

Al snel groeide de vereniging uit tot over de honderd leden en traden zij op in binnen- en buitenland. Een belangrijk hoogtepunt uit die tijd was de meerweekse reis naar Denemarken

Reeds op 2 augustus 1919, bij het 25-jarig bestaan, werd wegens de grote verdiensten het predicaat “Koninklijk” verleend.
Het korps genoot onder de Bossche bevolking een grote populariteit en als bekend was dat het korps uitrukte, stonden bij de Sigarenfabriek aan de Boschveldweg vele mensen te wachten.

Door opheffing van de sigarenfabriek vond ook de naamsverandering van de vereniging plaats. Met Koninklijke goedkeuring d.d. 15 maart 1932 werd de naam gewijzigd in “Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch”.
Tot op de dag van vandaag is dit predikaat gehandhaafd, waarop de vereniging bijzonder trots is.

De “Koninklijke” heeft onder andere opgetreden in Frankrijk, België, Duitsland, Wales en Ierland, terwijl er (helaas niet-gehonoreerde) aanvragen komen uit Griekenland en Canada. Uiteraard zijn ook de optredens in Nederland en in ‘s-Hertogenbosch veelvuldig. In de samenstelling van het korps worden ook wijzigingen aangebracht. De “Koninklijke” (zoals ze tot nu toe in de volksmond wordt genoemd) is het eerste Bossche korps met vrouwelijke tamboers, het eerste Bossche korps met een groep piccolospeelsters en later het eerste Bossche korps met Majorettes.

De optredens in Den Bosch werden steeds veelvuldiger. Te denken valt aan de vele winkelopeningen, het concours hippique Indoor Brabant, de manifestatie van het Nederlandse trekpaard, de intocht van Prins Carnaval en de evenementen van de Stichting Promotie Evenementen ‘s-Hertogenbosch.

De Harmonie is niet in te delen in de bestaande afdelingen van Muziekbonden, het blijft een mengeling tussen een Harmonie en een Big Band.

De Harmonie staat thans onder leiding van dirigent Ron Antens. Het lijkt een traditie dat dirigenten lang bij de “Koninklijke” in dienst blijven. De langstzittende dirigent was Sjef Ipskamp die het orkest leidde van 1979 tot 2022, 43 jaar lang! Zijn voorganger, Peer Severijns, was daarvoor 21 jaar dirigent en Johan Wierts maar liefst 34 jaar. Daarom is de huidige dirigent pas de elfde in successie in de geschiedenis van de “Koninklijke”.


       Johan Wierts                   Peer Severijns                        Sjef Ipskamp  

Met de aanstelling van dirigent Sjef Ipskamp in mei 1979 kwam er ook een repertoirevernieuwing. Ook ging het orkest zich met name specialiseren in podiumoptredens. Sinds 1982 wordt de showavond “Te gast bij de Koninklijke” georganiseerd. Bij “Te gast bij…” draait de hele avond om de “Koninklijke”. Het zijn avonden met zang, dans en muziek waar de “Koninklijke” centraal staat. Ieder jaar wordt er, naast de amateursartiesten, een vakartiest uitgenodigd. Zo ontvingen wij al Lee Towers, Donna Lynton, Albert West, Oscar Harris, Wim Kersten, Sandra Reemer, Connie Vink, Ben Cramer, Dennie Christian, The Sisters, Ronnie Tober, de Steelband van de Marinierskapel der Koninklijke Marine, Bennie Nyman, Willeke Alberti, Peter Douglas, Erikah Karst, Anita Meyer, Conny Vandenbos, Franklin Brown en Brigit Nijman. Voorwaarde is dat de artiesten live optreden met begeleiding door het orkest van de “Koninklijke”.

Sinds 2007 vindt ’s-weeks vóór carnaval de uitvoering “Grand Gala du Kwek plaats. In eerste instantie geheel gewijd aan het Bossche Kwekfestijn maar in de loop der tijd gegroeid naar een avond in carnavaleske sfeer. De populariteit van de avond blijkt uit het feit dat we het aandurfden om na een aantal jaren over te gaan naar 2 uitvoeringsavonden en ondanks dat zijn de avonden in een mum van tijd uitverkocht. In 2022 werd het Gala voor de 16de maal uitgevoerd.

Ron Antens

Zoals gezegd is de langst zittende dirigent Sjef Ipskamp. Na 43 jaar nam hij tijdens het Grand Gala du Kwek op 25 februari 2022 afscheid van de Koninklijke. Bij deze gelegenheid werd hij benoemd tot ere-dirigent. Sjef blijft wel verbonden aan de organisatie van het Grand Gala du Kwek. En verwelkomde de Koninklijke op 1 maart 2022 de elfde dirigent in successie: Ron Antens. Ron is in 1967 geboren in Baarle-Nassau. Muziek krijgt hij met de paplepel ingegoten door met name zijn vader die hem al op jonge leeftijd meeneemt naar de plaatselijke harmonie. Daar speelt Ron eerst trompet en later tenor-tuba. Na de havo gaat Ron naar het Brabants Conservatorium in Tilburg en studeert daar achtereenvolgens   af voor AMV-schoolmuziek, bastuba en HaFa-directie. Ook haalt hij zijn aantekening trombone.

Na zijn dienstplicht bij het Fanfarekorps der Genie begint Ron aan zijn professionele muzikale loopbaan en ontwikkelt hij zich tot een bevlogen musicus, docent, dirigent, arrangeur, componist en producent.

Ook deze dirigent zal naar verwachting met repertoirewijzigingen zijn stempel drukken op onze vereniging en voortgaande in onze traditie hoopt de Koninklijke op een lange en vruchtbare samenwerking met Ron.

Huisvesting

Na vele omzwervingen is de vereniging weer terug op haar geboorteplaats, d.w.z. de repetitielokalen zijn gevestigd in de voormalige Sigarenfabriek Goulmy en Baar aan de Boschveldweg in ‘s-Hertogenbosch.


De gevel van het gebouw aan de Boschveldweg waarin zich de repetitielokalen bevinden

In de meer recentere geschiedenis speelde de Koninklijke bij de ontvangst van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima bij hun bezoek aan de stad ’s-Hertogenbosch in, bij het afscheid van Frits Goldschmeding als directeur van Randstad Uitzendbureau, het koninklijk bezoek aan ’s-Hertogenbosch in 2013, het Festival Boulevard met NT Gent in 2011 en in 2014 ter gelegenheid van ons 120-jarig bestaan de 4-daagse reis naar Wales. Maar ook verleende de Koninklijke muzikale ondersteuning in de film “De Storm” over de watersnoodramp in Zeeland in 1953. Ook de opening van het Jeroen-Boschjaar in de stad werd opgeluisterd net zo als de talloze intochten van Prins Amadeiro met Carnaval en de intochten van St.-Nicolaas. In 2019 werd het 125-jarig bestaan gevierd.

De Koninklijke is er trots op dat zij zich, in tegenstelling tot de meeste korpsen, nog regelmatig op straat vertoont!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agenda

27 april 2024
4 mei 2024

Lid worden?

Houd je van muziek maken en gezelligheid en heb je interesse om lid te worden? Bezoek dan vrijblijvend een repetitie of neem contact op.

Inschrijven

Partners