Koninklijke Harmonie 's-Hertogenbosch

Drie Koningen Opstaporkest 2019

Vele duizenden belangstellenden bij intocht Drie Koningen in Den Bosch

DEN BOSCH – De intocht en de viering van Drie Koningen heeft zondagmiddag naar schatting een kleine tienduizend belangstellenden getrokken. “Vorig jaar was het bijzonder druk, maar dit jaar lijkt het -geholpen door de prima weersomstandigheden- zowaar nóg drukker”, sprak Robert van Straaten namens de organisatie.

Op de Markt zette CV Lopes te Voet in met een bekend kerstlied, waarna leden van de Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch het stokje overnamen.

Daarna gebeurde er iets opmerkelijks: op een van de balkons van Hotel Central toonde zich Hannah, een 18-jarige sprookjesachtige verschijning die normaal gesproken als Pien Smeets door het leven gaat. Met haar veelbelovende sopraanstem maakte ze vrijwel onmiddellijk een onuitwisbare indruk op de aanwezigen. Met inbegrip van Melchior(Johan Bodar), Balthazar(Dick Winnubst) en Caspar(Jan Willem Guffens), de drie Wijzen uit het Oosten die -zittend op hun parmantige kamelen- een goedkeurende blik toewierpen.

Kleurrijk

Een kleurrijke stoet, aangevoerd door De Oude Schuts met direct daarachter ‘ster’-drager Stephan Gruijters, een ezel, een Border Collie met een kudde schapen, en tal van kinderen met lampionnen, toog vervolgens op naar het stadhuis. Burgemeester Jack Mikkers werd gevraagd of hij volgens traditie het complete gezelschap misschien de weg kon wijzen richting de Sint-Jan, in dit geval het denkbeeldige hart van Palestina.

Eenmaal in de kathedraal aangekomen, stond een kortdurende dienst op het menu in het bijzijn van Jozef (Erik Bergink), Maria (Janneke Duker) en Jezus (de acht maanden oude Linde, de dochter van het paar). Ook de drie Wijzen uit het Oosten, die hun geschenken goud, wierook en mirre hadden meegenomen, waren present. Tijdens de dienst vestigde bisschop Gerard de Korte expliciet de aandacht op het Vierde Geschenk in de vorm van (overtollig) speelgoed, dat de afgelopen periode door Bossche kinderen is geschonken aan het goede doel. “Evenals vorig jaar gaan de cadeaus rechtstreeks naar de Speelgoedbank, die binnenkort alles zal uitdelen aan kinderen die het minder ‘breed’ hebben. Met grote tevredenheid hebben we mogen constateren dat de Bossche kinderen wederom gul zijn geweest”, aldus Van Straaten.

BD Chris Korsten

Partners